Cloud Computing – Hvilken Cloud løsning passer jer?

Sky plugget ind

Hvad er skyen?

Vi hører dagligt, at vi blot kan lagre vores data i ”skyen”. Men hvad vil det sige? ”Skyen” er en cloudtjeneste, hvor du kan hente og se dine data, som det passer dig. Cloudtjenesten er i praksis en betegnelse for en række computerservere, som er placeret i datacenter et ukendt sted i verden. ”Skyen” er således omtrent det samme, som hvis du forestiller dig, at du har en USB-harddisk med backup, der står  for enden  af et meget langt kabel.

Hvad er Cloud computing?

Cloud er dog en samlebetegnelse og kan ligeledes være andre ting. En netbank er f.eks. en slags cloud. Dette skyldes, at netbanken har en masse data, som er beskyttet på en række servere. Disse data kan tilgås via internettet. Det samme princip gør sig gældende for e-Boks og lignende tjenester. Foruden disse apps har vi i Danmark også datacentre, hvor data sikkert lagres og opbevares. Det mest kendte datacenter er under opførelse i Viborg og tilhører Apple. Facebook har også et datacenter, der ligger i Odense.

De forskellige typer af cloud-løsninger

Der findes mange eksempler på cloud-løsninger. En af de mest udbredte og velkendte cloud-løsninger er Microsoft 365’s OneDrive. OneDrive gør det muligt for den enkelte at tilgå sine dokumenter, ligegyldigt hvor i verden man er, eller hvilken enhed man logger på fra. Dette er en løsning, som mange virksomheder og organisationer vælger for at øge brugervenligheden og effektiviteten blandt medarbejderne.

Foruden programmer som OneDrive er det muligt at flytte tunge og mere omfattende systemer til ”skyen”. Her kan der f.eks. være tale om et salgssystem (CRM) eller et økonomisystem (ERP). Man kan ligeledes opbevare data fra lagerstyring eller ordre styring i en cloudtjeneste.

Man kan som udgangspunkt inddele cloud-løsninger i tre hovedkategorier, som hver har en speciel funktion:

 1. SaaS Software-as-a-Service (SaaS)
  Her er det muligt at tilgå færdige applikationer gennem nettet. Det er således ikke nødvendigt, at man installerer en software, hvilket øger brugervenligheden. I dette system behøver man ikke at bekymre sig om opdateringer eller anden vedligeholdelse.
 2. PaaS Platform-as-a-Service (Paas)
  Denne cloud-løsning gør det muligt for en virksomheds at udvikle sin egne IT-løsninger. Her kan man øge sin drift som virksomhed, da udvikling og test af nye IT-systemer bliver langt mere effektiv.
 3. IaaS Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

  Hvis du vælger denne løsning, har din virksomhed selv ansvar for håndteringen og installationen af software. Her lejer man sig ind på fysiske servere. Man vælger som regel denne cloud-løsning, hvis ens virksomhed har et stigende behov for datahåndtering over en periode.

Hvis du er i tvivl om, hvilken cloud-løsning der passer bedst til din virksomhed, er det en god idé at forhøre dig hos specialister inden for området. Uanset hvilken løsning der passer til dig, er ”skyen” en smart og effektiv tjeneste, der øger din virksomheds drift.

Fordelene ved at bruge cloud-løsninger

Der er mange fordele ved at ændre sine IT-løsninger i virksomheden til noget mere moderne såsom cloudtjenester. Dette skyldes, at ”skyen” tillader mere fleksibilitet for den enkelte virksomhed. I har således mulighed for at reagere hurtigere på diverse ønsker og behov med Cloud. Det eneste, man behøver som medarbejder, er en internetforbindelse. Det betyder, at virksomhedens medarbejdere har bedre mulighed for at udføre hybridarbejde. 

Ved at investere i en cloud-løsning er det ligeledes nemmere at vedligeholde og opdatere software, hvilket giver jer mere tid til andre opgaver i den enkelte afdeling. Hvis uheldet skulle være ude, og noget data går tabt, kan man let og effektivt gendanne informationer, hvis de er lagret på en cloudtjeneste. Foruden dette er en cloud-løsning som regel også billigere, og det kan endda købes som abonnement.
Sådan migrerer du til et cloud-baseret system

Det er som regel ikke en svær proces at skifte system. Det kræver blot en analyse af dine nuværende systemer. Alt afhængigt af det pågældende system kan det tage længere og kortere tid. I nogle tilfælde er du nødt til at vurdere, om du ønsker at skifte system fuldkomment eller blot opgradere til en nyere version af den, du allerede anvender. Dette skyldes, at der kan være bindinger til andre af dine IT-systemer, som skal afvikles, inden du kan flytte til et cloud-baseret system.

Sikkerhedsproblemer ved at bruge skyen

På trods af cloudtjenesternes store sikkerhed er der naturligvis altid en række ulemper, som man skal være opmærksom på. Disse sikkerhedsproblemer inden for cloud computing-tjenester kan opgøres på følgende måde:

 • Menneskelige fejl vil opstå

  Intet system er mere modstandsdygtigt end de mennesker, der håndterer det. Disse fejl kan dog forhindres med løbende oplæring og uddannelse. Hvis man har IT-kompatible medarbejdere i sin virksomhed kan problemerne nemlig løses proaktivt.

 • Vær opmærksom på faretegn

  Ondsindede cyberkriminelle udnytter enhver mulighed, de får. I sidste er de dog kun så magtfulde, som menneskelige såvel som tekniske svagheder i en cloudtjeneste tillader dem at være.

 • Cyberkriminelle er en reel trussel

  Selvom man kan gøre meget for at forebygge angreb, kan mange cyberkriminelle også vælge at bruge ukendte kneb for at infiltrere en virksomheds cloudsystemer.

Lad dog ikke disse mulige problematikker afskrække dig for at anvende en cloudtjeneste. Hvis du blot allierer dig med de rigtige, kan dit system stå imod angreb og bekæmpe dem, hvis det lykkes dem at infiltrere systemet. Af den grund er det god idé at rådføre sig med en erfaren IT-virksomhed, inden man kaster sig selv ud i ”skyen”.

Skal du op i skyen? Så kontakt IT Confidence!

Går du med overvejelserne om at skifte IT-system og investere i en cloudtjeneste, så står IT Confidence klar til at hjælpe dig. Med den rette vejledning kan du optimere dine systemer uden forhindringer.