Software-Defined Networking

Software-defined networking er en tilgang til netværksarkitektur, der bruger software til at styre og konfigurere netværksfunktioner og -tjenester.

Hvad er Software-Defined Networking

Software-defined networking (SDN) er en netværksarkitektur, der adskiller netværksstyringsfunktioner fra selve netværksenhederne, såsom routere og switche. Med SDN kan netværksadministratorer programmere netværksenheder centralt ved hjælp af en softwarecontroller i stedet for at skulle konfigurere hver enhed individuelt.

I SDN er det logiske netværk adskilt fra det fysiske netværk. Dette giver mulighed for en mere fleksibel, automatiseret og centraliseret styring af netværket. SDN kan også hjælpe med at reducere omkostningerne ved netværksadministration og forenkle implementeringen af nye netværksfunktioner og -tjenester.

En af de vigtigste teknologier i SDN er OpenFlow, en standardiseret kommunikationsprotokol, der bruges mellem netværksenheder og en central softwarecontroller. OpenFlow giver netværksadministratorer mulighed for at programmere netværksenheder og styring af trafikken på et mere granulært niveau.

SDN kan implementeres i forskellige netværksmiljøer, herunder datacentre, virksomhedsnetværk og cloud-baserede netværk. Det kan også bruges til at understøtte virtualisering og netværksfunktioner som netværkssegmentering, belastningsfordeling og kvalitetsservice (QoS).